Fantasyjev Vikend
Same dobre vibracije
Fantasyjev Vikend
6. 5. 2016 ob 12:31

V okviru akcije Jane's Walk urbani sprehod tudi v Celju

Globalni akciji urbanih sprehodov Jane's Walk, ki se začenja danes in bo potekala vse do nedelje, se letos pridružuje 13 slovenskih krajev, v katerih bodo pripravili 19 sprehodov. Akcijo, ki spodbuja pešačenje po vsakdanjih opravkih, v Sloveniji že šestič pripravlja Inštitut za politike prostora v sodelovanju z lokalnimi partnerji.

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi brezplačni vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki osveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. 

V Celju se boste lahko v sklopu Jane's Walk sprehodili ob 13.30 uri, zbor pa bo pred vhodom v Gimnazijo Celje – Center. Celje se sicer letos že petič pridružuje tej globalni akciji urbanih sprehodov, letos pa bodo nagovarjali aktualno tematiko trajnostne mobilnosti, z vidika katere bodo proučili Kosovelovo ulico v Celju. Sprehod bosta vodila Mojca Furman Oman in Gorazd Furman Oman. 

Urbani sprehodi Jane's Walk po vsem svetu potekajo med 6. in 8. majem 2016. Letos projekt praznuje deseto obletnico, ki sovpada s 100. obletnico rojstva Jane Jacobs, urbane aktivistke in publicistke, po kateri nosijo sprehodi ime. Pobuda Jane's Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. V Sloveniji akcija poteka od leta 2011. V petih letih se je zvrstilo že 73 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 1400 sprehajalcev. Lani so v 17 krajih pripravili kar 22 sprehodov. (MO, foto: metro-sr.org)